— Interview: coaching op de fiets —

Zit je met loopbaanvragen en ben je sportief? Bij Signport kan je loopbaanbegeleiding volgen op de fiets. Fietscoach Katrien: "De begeleiding is inhoudelijk hetzelfde; alleen zit je niet tussen vier muren, maar ben je aan het bewegen. Onder ruisende bomen fietsen met de zon op je gezicht, werkt ontspannend en inspirerend."

Katrien Seynaeve geeft al een aantal jaar loopbaanbegeleiding. Sinds vorig jaar doet ze dat niet meer alleen tussen vier muren, maar ook... in de buitenlucht op de fiets. 

Hoe kwam je op het idee om loopbaanbegeleiding aan te bieden op de fiets?

"Fietsen is voor mij een levensstijl. Ik ga overal naartoe met de fiets. Fietsen ontspant me en inspireert me. Het leek me leuk om mijn passie voor de fiets te combineren met mijn coaching.

Ik deed wat opzoekingswerk en ontdekte dat er in Nederland al iemand coaching gaf op de fiets: Edward uit Nijmegen. Ik contacteerde hem en volgde een dag fietscoaching bij hem. We maakten een rustige fietstocht en babbelden veel. Hij stelde me vragen die me aan het denken zetten en me vooruit hielpen. Hoe ga je het aanpakken, wat ga je op je website plaatsen...? Na die dag besefte ik: dit moet mij ook lukken! En het is inderdaad gelukt."

Hoe pak je loopbaanbegeleiding op de fiets concreet aan?

"Ik stippel vanuit mijn woonplaats in Zoersel een mooie route uit over bosrijke en rustige wegen of jaagpaden. Volg je fietscoaching bij me, dan breng je zelf een fiets mee die jou ligt: een gewone fiets, racefiets of mountainbike. Uiteraard hou ik rekening met je tempo en conditie. Het is zeker niet de bedoeling om te snel te fietsen want we moeten nog kunnen praten.

Terwijl we naast elkaar fietsen, bespreken we je loopbaanvragen en coach ik je. Moeten we even achter elkaar rijden omdat er tegenliggers zijn? Niet erg. Het is goed om elkaar af en toe wat ruimte te geven en even na te kunnen denken.

Sowieso las ik altijd een pauze in zodat we een aantal dingen kunnen noteren. We gaan dan bijvoorbeeld op een bankje zitten op een mooie plek of drinken een koffie op een terras."

Hoe verschilt loopbaanbegeleiding op de fiets van gewone loopbaanbegeleiding?

"De loopbaanbegeleiding die ik op de fiets geef, verschilt inhoudelijk niet van de gewone loopbaanbegeleiding tussen vier muren. Ik voer tijdens het fietsen gesprekken met mensen over hun talenten en hoe ze die in hun loopbaan kunnen inzetten. Net zoals bij de klassieke begeleiding stellen we een persoonlijk ontwikkelplan op en doe ik een talenten-analyse.

Het enige verschil is het kader. De begeleiding vindt niet plaats tussen vier muren, maar op de fiets. Dit heeft verschillende voordelen. Wanneer je in de frisse lucht beweegt, komen er gemakkelijker gedachten en ideeën naar boven dan wanneer je stilzit tussen vier muren.

Bovendien is het een relaxte manier van coaching. Praten terwijl je aan het fietsen bent, voelt minder zwaar en confronterend aan dan als je met twee in een kamertje zit. Je zit minder in de rol van 'coach' en 'coachee' en voelt je gelijkwaardiger.

Een ander voordeel is dat ik omgevingselementen of toevallige gebeurtenissen die zich voordoen op de route, kan aangrijpen voor de coaching."

Kan je enkele voorbeelden geven van omgevingselementen of gebeurtenissen die je gebruikte?

"Ik had een klant die twijfelde of ze in haar bedrijf wou blijven werken of niet. Toen we op eenkruispunt kwamen, legde ik haar uit dat linksaf betekende dat ze bij het bedrijf bleef en rechtsaf dat ze wegging. Ik liet haar de twee richtingen uitproberen en vroeg haar hoe het voelde om op het ene pad te zitten en op het andere pad. Zo hielp ik haar om beide situaties te concretiseren.

Wat ook gebeurt is dat mijn klanten zelf spontaan iets tijdens het fietsen zeggen dat ik kan gebruiken. Iemand kreeg bijvoorbeeld per ongeluk een tak in zijn wiel en zei: "Ze steken me weeral stokken in de wielen". Ik heb deze opmerking aangegrepen om dieper in te gaan op dit onderwerp.

Nu, sowieso forceer ik niks en laat ik de dingen spontaan komen. Het is niet zo dat ik speciaal een route uitkies omdat ik denk dat ik op een bepaald punt iets ga kunnen gebruiken voor de coaching."

Praktisch

  • Wil je loopbaanbegeleiding op de fiets volgen bij Katrien? Mail naar katrien@signport.be of bel naar 0473 57 59 44.
  • Katrien werkt in onderaanneming van Captain&Stoker, een erkend loopbaancentrum. 
  • Is het moeilijk om naar Zoersel te komen? Dan kan Katrien een fietsroute bij jou in de buurt uitstippelen en zelf naar je toe komen.
  • Ben je een manager of leidinggevende en heb je nood aan een klankbord? Dan kan je ook bij Katrien terecht voor fietscoaching.
Signport, Lundenstraat 2, 2100 Deurne, +32(0)473575944, katrien@signport.be, BE 0673.640.947
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.